ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΟΥ 1822 (Βίντεο-Φωτο/κο υλικό)


imagioymhnasgaghthschiou2
Την 30η Απριλίου ε.ε. ετελέσθηκε παρουσία του Εξοχοτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, υπέρ των σφαγιασθέντων κατά την μεγάλη σφαγή της Χίου, την Μ. Εβδομάδα του 1822 από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Μετά ο πέρας της τελετής ο κ. Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Ι. Παρεκκλήσιο της Ι. Μονής, μπροστά στα ιερά οστά των Μαρτύρων της Χιακής γης, οι οποίοι απετέλεσαν ορόσημο γενναιότητας, ανδρείας καί θυσίας «υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
Τρείς χιλιάδες περίπου Χιώτες εσφάγησαν χωρίς έλεος, μεταξύ των οποίων και ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου π. Ιάκωβος Μαύρος, ενώ κοινωνούσε τους μελλοθανάτους των Αχράντων Μυστηρίων, ο δε Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Θεοδόσιος Λουφάκης ανεσκολωπίσθη στο κοντάρι της Αναστάσεως. Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την φοβερή αυτή περίοδο δεν γλύτωσαν και τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμα και νεογέννητα, λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο της Μονής ως τα πολυτιμότερα όλων.
Τέλος εκτός απ’ τον Εξοχότατο  Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Υφυπουργός εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκης, η Περιφερειάρχης Βορίου Αιγαίου, όπως η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Θεοσώστου και μαρτυρικής Μητροπόλεως.
Φωτο/κο υλικό: 1) ιστότοπος Ι. Μητροπόλεως. 2) politischios.gr (ΑΒΓΔ, Ε, ΣΤ)
Βίντεο alithia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ Ή ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ (φωτο. π. Ι.Ν. Κουντουριάδη)

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο μαρτυρικός ιεράρχης της Σκοπέλου και θαυματουργός πολιούχος άγιος του νησιού

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (1509 -1579) Ο εκ Τρικάλων Κορινθίας θαυματουργός προστάτης των Ορθοδόξων και πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της Κεφαλληνίας