Η ΣΠΑΡΤΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΟΣΙΟ ΝΙΚΩΝΑ


                       spar2


Mε πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή γιόρτασαν και φέτος, τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου, τη μνήμη του πολιούχου οσίου Νίκωνος.
Οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις, όπως έχουν καθιερωθεί από τον Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο, σηματοδοτήθηκαν  με την έξοδο της ιεράς εικόνος του οσίου και την ενθρόνισή της στον σολέα του Ιερού Ναού, κατά τον αρχιερατικό εσπερινό της Κυριακής 18 Νοεμβρίου.
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου  εψάλη ο μέγας πολυαρχιερατικός  εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και αρχιερατικού θείου κηρύγματος. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, που κήρυξε και τον θείο λόγο, πλαισιωμένος από τον Σεβασμιώτατο κ. Ευστάθιο, τον  Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο και τους Θεοφιλ. Βοηθούς Επισκόπους Σαλώνων κ. Αντώνιο και Ανδρούσης κ. Θεόκτιστο.
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Χίου, έχοντας ως αφετηρία το προδρομικό και επίκαιρο  κήρυγμα του τιμώμενου οσίου, αναφέρθηκε στην έννοια της μετάνοιας.
Υπογράμμισε, ειδικότερα, την επιτακτική ανάγκη άπαντες, άρχοντες και αρχόμενοι, κληρικοί και λαϊκοί, να μετανοήσουμε, να αναμορφώσουμε κατά Χριστόν τα αξιολογικά κριτήρια και τα πρότυπα της ζωής μας, ώστε να καταφέρουμε να διαβούμε επιτυχώς τον δόλιχο της σημερινής οδυνηρής, κοινωνικής και εθνικής κρίσης, που στη ρίζα της είναι ηθική.
Αναφέρθηκε, τέλος, στην μεθοδευμένη κατάργηση ως οπισθοδρομικής της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία και στον κίνδυνο διάλυσης της ελληνικής οικογένειας, του θεμελίου της κοινωνίας μας.

                           spar
                           spar3
Πηγή:Romfea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ Ή ΠΡΟΘΕΣΕΩΣ (φωτο. π. Ι.Ν. Κουντουριάδη)

Ο ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Ο μαρτυρικός ιεράρχης της Σκοπέλου και θαυματουργός πολιούχος άγιος του νησιού

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (1509 -1579) Ο εκ Τρικάλων Κορινθίας θαυματουργός προστάτης των Ορθοδόξων και πολύτιμος πνευματικός θησαυρός της Κεφαλληνίας